Tisdag Oktober 17 2017

Apples framtida enheter kommer att styras med gester

02.05.2016 från · Lämna din kommentar 

I tisdags beviljades Apples nya patent för “proximity and multi-touch sensor detection and demodulation” av USA:s Patent- och registreringsverk. Om denna term låter alldeles för teknisk, låt oss då förklara den med enklare ord – Cupertino-jätten planerar att utveckla enheter som vi kommer att kunna styra via gester. Låter coolt, eller hur? Det är det verkligen!

svävande gester

Patentet, som du kan se på det amerikanska patentverkets hemsida, där det in på detaljer informeras om Apples nya teknik som möjliggör att användare interagerar med datorer med hjälp av svävande rörelser. Detta innebär som det låter, att vi kommer att kunna utföra svävande gester med fingrarna eller något annat objekt ovanför en beröringskänslig yta och på det viset styra enheten – som du hittils bara sett i filmer!

Om Apple lyckas uppnå detta så kommer vi kunna stänga av våra enheter, ändra ljusstyrkan på skärmen m.m. genom att hålla händerna över skärmen, simsalabim! Apple påstår att med gester över displayen så aktiveras per automatik en knapp på skärmen, precis på samma sätt som du gör med markören på en dator, t ex.

Apple tangentbord

Hur exakt kommer Apple att införa denna teknik så småningom? Med användning av en eller flera sensorer bestående av infraröda LED-lampor och fotodioder som ändrar elektriska strömmar, baserat på den mängd ljus de upptäcker. Med andra ord: LED producerar ljus, det ljuset reflekteras från våra fingrar och händer och sen fångas det upp av fotodioden vilket slutligen känns igen som en specifik gest.

Apple har inte nämnt något om just vilka enheter som kommer att använda tekniken, men bilden i patentet visar vad som ser ut som en bärbar dator med en pekplatta. Även om hela idén låter lockande så misstänker vi att den inte kommer att se dagens ljus snart….

Vad tror du – hur länge ska vi vänta egentligen?

0

Säg vad du tycker

Berätta för oss vad du tycker...
om du vill att en bild ska visas bredvid din kommentar, skaffa en gravatar!