Tisdag Oktober 17 2017

Qi laddning – framtidens teknik

05.04.2015 från · Lämna din kommentar 

2015 kommer sannolikt att bli året då trådlös laddning tar fart på allvar. Många av årets flaggskeppsmobiler, nu senast Samsung Galaxy S6 och S6 Edge har inbyggt stöd för trådlös laddning. LGs kommande toppmodell LG G4 har det dock inte.

Men vad är då trådlös laddning? Tekniken bygger på att energi överförs mellan magnetiska spolar i två enheter, vanligtvis mellan laddningsstationen och mobiltelefonen, genom s.k. induktion. Induktion kan bland annat också användas mellan spisplatta och kastrull och på så sätt omvandla energi till värme. Det finns några olika varianter av trådlös laddning. En av de ledande standarderna är Qi (uttalas chi), som är det kinesiska ordet för energiflöde. Den stöds av ett flertal Android- och Windows- mobiler. Apple har sin egen standard för trådlös laddning, men vissa iPhone- modeller kan, genom särskilda skal, också använda Qi-laddning.

Trådlös laddare från Nilkin

Den största fördelen med trådlös laddning är att man slipper fumla med sladdar. Det är bara att lägga mobilen på laddningsplattan, så börjar den laddas. Jag kör med en Nillkin Magic Disc från MyTrendyPhone på jobbet. Det är en mycket smidig lösning för att ladda min Nexus 5. Batteriet påverkas inte negativt av trådlös laddning, vilket gör det enkelt att fylla på mobilen med lite energi närhelst jag sitter på min plats. Alla Nexus- modeller från Nexus 4 och framåt har för övrigt inbyggt stöd för trådlös laddning, vilket visar att Google tror på konceptet.

IKEA är inte sena att hänga på trenden, utan introducerade för en tid sedan en möbelkollektion med inbyggd, trådlös laddning. Det gör det enkelt att ha tillgång till laddning överallt, i sängbordet, i köket eller i skrivbordet. Till och med i vissa golvlampor finns det Qi-laddare. Kompletterar man med några lösa laddningsplattor går det att få Qi överallt där man kan tänkas behöva ladda sin mobiltelefon.

Trådlös laddning gör det enkelt för t.ex. internetkaféer, järnvägsstationer eller flygplatser att erbjuda laddning av mobiltelefonen. Jag kan tänka mig att det kommer till vissa barer också. Kombinerat med NFC kan du betala ölen och ladda mobilen bara genom att lägga den sistnämnda på bardisken.

Några få surplattor har stöd för trådlös laddning, men jag är övertygad om att de kommer att bli fler och fler. Det ryktades om att den nya Chromebook Pixel 2 skulle få stöd för trådlös laddning. Nu blev det inte så men jag tror att det bara är en tidsfråga innan datorer också laddas trådlöst. För min del hade det varit en perfekt lösning på kontoret. Sladden hade då bara behövts när jag är på resande fot eller på riktigt långa möten, såvida inte konferensborden också erbjuder trådlös laddning. På tåget hade SJ kunnat bygga in trådlös laddning i borden.

0

Säg vad du tycker

Berätta för oss vad du tycker...
om du vill att en bild ska visas bredvid din kommentar, skaffa en gravatar!