Tisdag Oktober 17 2017

Fem viktiga kvinnor genom teknikhistorien

03.08.2016 från · Lämna din kommentar 

Ifall vi nämner teknik, IT eller uppfinningar för dig, så kanske du kopplar dessa attribut till att vara mer “manliga” i sin natur. Även om detta genom historien må vara rimligt, betyder det såklart inte att vår långa historia inte har sett massvis med kvinnliga uppfinnare som vänt teknikvärlden upp och ner. För att fira den internationella kvinnodagen, har vi beslutat att hylla några av de mest fascinerande kvinnor som vi har haft äran att läsa och lära oss om genom åren.

1. Hedy Lamarr och trådlös teknologi

 

hedy-filmstjärnan

De flesta av er har möjligtvis inte hört talas om denna kvinna, eller känner kanske till henne som den berömda filmstjärnan från 1930- och 1940-talet men det är inte allt som Hedy faktiskt varit. Hon var också en av de viktigaste uppfinnarna av spridningsspektrum-tekniken, som senare spelade en viktig roll i utvecklingen av Wi-Fi, Bluetooth och CDMA (Code Division Multiple Access). Tekniken utvecklades ursprungligen för att hjälpa marinen styra torpeder på distans och senare (i slutet av 1950-talet) användes den i militära kommunikationer.

2. Ada Lovelace – världens första programmerare

 

Augusta Ada King

Det enda kända barnet som Lord Byron och Anne Isabella Milbanke hade var dottern Augusta Ada King. Det var hon som översatte ett dokument av Luigi Menabrea om Charles Babbages Analytiska motor tillbaka från 1843. Men Augusta sysslade inte bara med ren översättning av denna text – hon gjorde också ett tillägg i texten i form av egna anteckningar, som faktiskt var en algoritm för en dator som ja, ännu inte var uppfunnen! På grund av detta ser vissa Lovelace som världens första programmerare.

3. Grace Hopper populariserar termerna “bug” och “debugging”

 

Amiral Hopper

Amiral Hopper (ja, amiral) var inte bara den första kvinnan som tog examen från Yale med en doktorsexamen i matematik, men hon var också den första kvinnan som blev flottilljamiral i den amerikanska marinen. Vad gjorde hon för något speciellt inom teknikområdet egentligen?
Jo, hon utvecklade den första kompilatorn (ett program som kunde översätta text till datorspråk) 1952 samt COBOL (Common Business-Oriented Language). Det var hon som populariserade orden vi så gärna använder idag – “bug” och “debugging”.
“Alltsedan dess, säger vi att en dator buggar, när något går fel med den”.

4. Marissa Mayer: Mästare på sökning

 

Marissa Mayer Yahoo

Innan hon blev VD för Yahoo år 2012, tillbringade Marissa hela 13 år på Google där hon var ansvarig för utvecklingen av några av företagets mest framgångsrika produkter (Google Maps, Google Earth, Street View, Google News och Gmail). Hon var också Googles första kvinnliga ingenjör och vid tidpunkten när hon valdes som VD för Yahoo, var hon en av de 20 kvinnliga VD:arna som körde ett Fortune 500-företag (500 största och kapitalrikaste amerikanska företag). Under sitt arbete på Google var Mayer den som godkände varje Google Doodle som vi alla känner till.

5. Radia Perlman – “mother of Internet”

 

Perlman, mother of Internet

Även om Radia inte är ett stort fan av sitt smeknamn, så är sanningen den att det var hon som var ansvarig för uppkomsten av det som heter Ethernet idag. Perlman utvecklade Spanning tree protocol (STP) som utgör basen för driften av nätverksbryggor. Denna innovation hade en enorm effekt på nätverksväxlar (swithes) – enheter som ansluter andra enheter på ett datornätverk. Perlman tog examen från MIT och har en kandidat- och magisterexamen i matematik och doktorsexamen i datavetenskap.

0

Säg vad du tycker

Berätta för oss vad du tycker...
om du vill att en bild ska visas bredvid din kommentar, skaffa en gravatar!