Torsdag Oktober 19 2017

Dolt alternativ i din iPhone registrerar vart du än går

12.15.2015 från · Lämna din kommentar 

De flesta av oss har troligen funktionen platstjänster aktiverad, och därmed sparas de oftast besökta platserna på någon server. Kanske har du tillåtit Apple att använda denna information till och med.

Men ingen anledning till oro, det går väldigt enkelt att inaktivera detta.

Vi är inte alls förvånade över det faktum att vår utrustning och elektroniska apparater vet var vi befinner oss med tanke på alla avlyssningsskandaler och liknande. Förmodligen vet väldigt personer om alternativet i Apples telefoner som registrerar varje plats vi besöker och lämnar.

Din iPhone antar automatiskt var ditt hus/boplats befinner sig och var du jobbar beroende på hur mycket tid du spenderar på dessa platser.

Från Apples sida försäkrar de att dessa uppgifter endast lagras på våra enheter, förutom ifall vi har aktiverat optionen som ska förbättra deras karttjänst. I detta fall lagrar de privat data helt anonymt, påster de. De här uppgifterna kan dock lämnas till domstol och man får en stämningsansökan i ett tvistemål,exempelvis en skilsmässa, säger CBS (gäller USA).

iPhone sparar platser

Din iPhone registrerar frekventa platser.

Aktivister för integritetsskydd varnar för att insamlingen av sådana uppgifter har potential för missbruk och som huvudproblem nämns det faktum att uppgifterna är dolda i telefonen. Man varnar för att sådana uppgifter skulle kunna användas av exempelvis våldsamma partners, polisen i potentiella utredningar men också av din chef ifall det är en tjänstemobil. Lyckligtvis så finns det en lösning.

Såhär inaktiverar du “Frekventa platser” på din iPhone

Klicka på ”Inställningar
Välj ”Sekretess
Välj ”Platstjänster
Scrolla ner till botten av ”Systemtjänster

Klicka på ”Frekventa platser” för att visa en lista över alla registrerade platser. Här kan du stänga av det och på botten finns ett alternativ för att radera platshistoriken.

0

Säg vad du tycker

Berätta för oss vad du tycker...
om du vill att en bild ska visas bredvid din kommentar, skaffa en gravatar!