Måndag Oktober 23 2017

Hur mycket kan du om mobiltelefoner?

06.05.2015 från · Lämna din kommentar 

Det är nästan lite läskigt, men någon måste påminna om faktumet – att mobiltelefoner är en del av oss idag. Så är det faktiskt. Även om du levt igenom barndomem eller tonåren utan en mobiltelefon, så är det svårt att idag föreställa dig ditt liv utan en smartphone. Som en kollega till oss nyligen konstaterade: “Det är som en förlängning av min högra arm”. True story!

Telefonrelaterade fakta

Så oavsett om du vill erkänna det eller inte, så har vi nu lärt oss att leva i harmoni med våra mobiler under de senaste 20 åren. Men under alla dessa år, har du någonsin stannat upp och tänkt tillbaka? Hur såg världens första mobiltelefon ut? Eller vem kom på sms-textgränsen på 160 tecken?

Nu har du chansen att få reda på fakta, eftersom vi har förberett en lista med telefonrelaterade fakta, bara för er!

De allra första: DynaTAC och Simon

För lång, lång tid sedan (1973, för att vara exakt) gjordes det första samtalet av Martin Cooper, som förövrigt arbetade på Motorola, från en prototyp Motorola DynaTAC som ett decennium senare skulle bli världens första kommersiella handenhet. Telefonen lanserades officiellt 1984 till ett pris av $ 3995 (ungefär omräknat till $ 9000 i dag) och telefonen medverkade även i filmer såsom Wall Street och American Psycho.

Första mobiltelefonerna

Världens första “smartphone” (kan ju inte jämföras med dagens smarta telefoner) debuterade faktiskt redan 1993 och vägde lite mer än 1 pund (ca 0,45 kg). IBM Simon fungerade inte bara som en telefon, utan som IBM då skröt med: “en trådlös maskin, en personsökare, en e-post enhet, en kalender, ett mötesbokare, en adressbok, en miniräknare och en pennbaserad skissbräda”. Endast 2.000 av IBM:s Simon smartphones tillverkades, och är nu givetvis ett samlarobjekt.

Lider du av Telephonobia eller kanske Ringxiety?

Ja, detta är riktiga ord och verkliga förhållanden, som identifierats av hälsoexperter i världen!

Ringxiety (fantasiringande) – när man hör en mobiltelefon ringa/ringsignalen när det på riktigt inte finns något som ringer.

Telephonobia – rädslan för att ringa eller ta emot ett samtal.

Nomophobia – rädslan för att vara utan sin telefon, det vill säga mista nät eller få slut på batteri.

En av de senaste diagnoserna är “whatsappitis” som orsakas av att dina handleder och tummar tar skada på grund utav att du har skickat alldeles för många textmeddelanden via WhatsApp.

Den dyraste smartphonen i världen är…

IPhone 5 Black Diamond Edition! Skapad av Stuart Hughes. Denna unika handgjorda enhet kostar över $ 16.500.000 dollar, vilket omräknat i svenska kronor blir ungefär 136 393 000 kr! Helt galet…

Den dyraste smartphonen

Varför så dyr? I stället för den traditionella hemknappen sitter där en 26-karats svart diamant, och chassit på modellen har inläggningar med cirka 600 vita diamanter. Telefonen ägs av en kinesisk affärsman.

160 tecken i en text

Mannen som påstås ha kommit på detta med SMS- meddelanden (short message service) kommer från Tyskland och heter Friedhelm Hillebrand. Han var också den som satte den gamla begränsningen på 160 tecken per text.

Vi går tillbaka till 1985, och herr Hillebrand ägnade då mestadels av sin tid åt att skapa den perfekta längden på textmeddelanden. Via noga uträkningar och kalkyleringar så kom han fram till att den perfekta längden alltid var under 160 tecken. År 1986 kom GSM- gruppen fram till att alla mobiltelefonoperatörer och telefoner var tvungna att följa denna standard.

Bästsäljaren: Nokia 1100

Mest sålda telefonen

Kanske känner du igen eller minns den här telefonen? Förmodligen har kanske du eller någon som du känner ägt en 1100:a någon gång i livet? Lansering skedde 2003, och sedan dess är Nokia 1100 officiellt världens mest sålda telefon: över 250 miljoner enheter har sålts sedan debuten!

Har du någon mer fakta? Dela den med oss i kommentarerna nedan!

2

Säg vad du tycker

Berätta för oss vad du tycker...
om du vill att en bild ska visas bredvid din kommentar, skaffa en gravatar!