Tisdag Oktober 17 2017

Skulle du bära Google Glass om de såg ut så här?

01.12.2016 från · Lämna din kommentar 

Av samtliga problem med Google Glass, var det största av dem att acceptera glasögonen socialt. Oavsett deras funktionalitet, så såg enheten rätt ut sagt lite för märklig ut för de allra flesta.

Men tänk ifall de hade sett exakt likada ut som ett par vanliga glasögon? Detta är drömmen om smarta glasögon och företag som ODG och Vuzix har jobbat mot detta mål i många år. Det finns en del framsteg, men vi har fortfarande inte ett smartglasögon-koncept som ger exakt det som konsumenterna påstår att dem vill ha: en enhet som är identisk som ett par vanliga glasögon.

Carl Zeiss lins

Carl Zeiss (det gamla tyska företaget vars optik finns i otaliga kameraobjektiv) har utvecklat en smartglas optisk-enhet som kan byggas in i vad som ser ut som en vanlig lins.

“För oss är det ett obligatoriskt krav att det vi ska skapa ska se ut som ett par normala glasögon“, säger Kai Jens Ströder, chef för affärsutveckling på Smart Optik avdelningen i Zeiss Group. “Med den här tekniken kan du aktivera ett väldigt litet optiskt system, som är mycket lätt, i en böjd design”.

Den optiska enheten är inte helt osynlig. Modulen som vi tillägger till linsen väger endast 5 gram och ser ut som en mörk triangel på sin sida, men den försvinner när den byggs in i en mörkfärgad ram. Fresnels optiska vågledare som är inbyggd i själva linsen gör också att glaset ser mer ut som en bifokal än en vanlig lins. Jämfört med Google Glass, ser Zeiss-linsen ungefär 100 gånger mer normal ut!

Nya Google glasögon

För att vara extra tydlig, Carl Zeiss är ett optikföretag, och inte ett gadgetföretag. De tillverkar inte smarta glasögon, bara den optiska enheten. Medan den virtuella displayen inte var den ljusaste eller skarpaste som finns på marknaden, så fungerar det ändå: det går att se ikoner och text från en app som körs på glasögonen och styrs via en smartphone. Och tack vare vågledartekniken är inget av detta synligt för människor omkring dig.

Även om Carl Zeiss bara har utvecklat själva tekniken så finns det fortfarande ingen garanti att smartglasögon-tillverkare kommer att använda den. Men det faktum att tekniken finns låter ganska lovande.

0

Säg vad du tycker

Berätta för oss vad du tycker...
om du vill att en bild ska visas bredvid din kommentar, skaffa en gravatar!