Torsdag Oktober 19 2017

4 bärbara teknikuppfinningar som (nästan) förändrade världen

08.07.2015 från · Lämna din kommentar 

När du hör ordet “bärbar teknik” är kanske Smartwatch, Googles glasögon eller någon av de många fitnessband det första du tänker på. Och det är helt logiskt, det gör väldigt många av oss, även vi! Men den bärbara tekniken har funnits mycket längre än vad vi egentligen kanske vet och tror. Det kan faktiskt sägas att historian med bärbar teknik började med uppfinningen av glasögonen. Vad vi vet så kom glasögonen någongång år 1286, eller rättare sagt för precis 729 år sedan! Medan glasögon är en av de vanligaste hjälpmedel som finns tillhanda därute som “tillbehör” idag, har det funnits bärbara enheter under de senaste sju århundradena som vi inte känner till, eller så har de varit istället inspirerat framtida skapelser, som vi känner till idag. Vi skulle vilja presentera ett antal mer eller mindre fåniga bärbara saker, som nästan kom att förändra världen (eller kanske inte ens var nära!).

Abacus ringen

Första smartringen

Abacus ringen användes långt, långt innan den första miniräknaren eller smartklockan såg dagens ljus. Någongång redan under 1600-talet kom denna nyttiga uppfinning, och kan ju faktiskt räknas som den första “handdatorn” i historien! Ringen utvecklades under Qingdynasti-eran, och innehöll sju stavar med sju ringar på varje stång. Matematik var en av flera sysslor man kunde utföra med denna magiska ring! :)
Okej, den kunde inte surfa på Internet eller skicka meddelanden långt bort, men detta är faktiskt ett bevis på att bärbara smarta ringar har funnits långt längre än du kanske trott tidigare.

Vem sa att hattar inte kunde vara coola?

Luftkonditionerad hatt

Vad sägs om en luftkonditionerad hög hatt från 1800-talet? Viktorianerna kom på alldeles för många innovationer som inte gjort någon egentlig nytta, till skillnad från alla stora uppfinningar som sett dagens ljud. Denna hatt existerade endast för att minska svettning och värme under varma sommardagar, på bästa möjliga sätt. På den tiden var det säkert bekvämt och revolutionerande!

En bärbar enhet för att slå huset

60-talets manick

1960-talet var en galen tid på så många sätt – men idag vill vi presentera 60-talets bärbara innovation, som egentligen var en liten “dator” (inte som de datorer som vi känner till idag givetivs) som kunde stoppas in i skon och vars enda syfte var att hjälpa spelare / gamblers att vinna på roulette.
Hur funkade det? Bäraren av manicken följde bollen noggrant, stampade lite lätt med skon i takt med bollen, och sedan hjälper manicken till. Bäraren kände av en vibration som talade om vilket nummer man skulle satsa sina pengar på. Vi undrar förstås hur pass bra detta fungerade ….

Hallå? Du talar med en sko!

Skotelefon
Vi hoppar över 70- och 80-talets miniräknarklockor och tidiga handleds PC apparater (kanske lika bra), och går rakt på en av de mer ovanliga uppfinningarna: Sports Illustrateds sneakertelefon. Sneakern i fråga var både en sportsko och en telefon (inklusive sladd såklart på den tiden!). Bra uppfinning eller bara onödigt? Det är upp till er att svara på!

Vilken av dessa coola bärbara uppfinningar skulle ni vilja ha idag? (Vi på MyTrendyPhone är faktiskt lite sugna på en sneakertelefon, hur coolt skulle inte det vara?! Kanske med ett av våra trendiga fodral på :)

0

Säg vad du tycker

Berätta för oss vad du tycker...
om du vill att en bild ska visas bredvid din kommentar, skaffa en gravatar!