Tisdag Oktober 17 2017

10 tekniska uppfinningar som förändrat vår tillvaro!

06.17.2015 från · Lämna din kommentar 

De senaste 50 åren har varit fullkomligt makalöst när det kommer till uppfinningar och framgång inom teknik – allt från exempelvis Kodak Instamatic från 1961 till PlayStation 4 under 2013, har det varit den ena spännande enheten efter den andra som poppat upp på marknaden. Men frågan är: vilka har påverkat och förändrat våra liv mest? Här är MTP:s topp 10 lista (utan inbördes ordning), och vi ser hemskt gärna att du ger oss dina förslag i kommentarersfältet, som alltid!

Commodore 64

Commodore 64 datorn

Denna gamla goding introducerades i januari 1982. Commodore 64 gjorde persondatorer mycket mer tillgängliga för “vanliga” användare världen över, och enligt många så banade den iväg för utvecklingen för persondatorer överlag. Med sin 1MHz processor och 64k RAM, är den långt slöare än dagens mobiltelefoner, exempelvis. Men trots detta så förblir Commodore faktiskt den mest sålda datormodellen genom tiderna.

Mobiltelefonen

Första mobiltelefonen

Det är otroligt imponerande och nästan lite löjligt att se hur långt vi har kommit inom mobiltelefoni sedan världens första mobiltelefon. Motorola DynaTAC 8000 är modellen som var allra först, och testades för första gången 1973 av dess skapare Martin Cooper. Officiell lansering skedde dock långt senare, 1984. DynaTAC tog 10 timmar att ladda och efter fulladdning kunde du bara använda den i ungefär 30 minuter!

World Wide Web

Internet

Förmodligen den allra största “uppfinningen” från förra seklet, har Internet verkligen förändrat vårt sätt att kommunicera, söka information, shoppa, roa oss och så mycket mer! Det är väldigt svårt att föreställa sig våra liv i dag utan Internet, eller hur? Även om Internets ursprung går tillbaka till 1960-talet, så började allmänheten verkligen inse dess potential och användning under 1990-talet.

Atari Spelkonsol

Atari konsol

Om du växte upp på 80-talet, kommer du säkert ihåg spelen Space Invaders och Pong på den berömda Atari spelkonsollen. Om du inte har hört talas om Atari, bara föreställa detta faktum – utan Atari skulle vi varken ha Xbox eller Wii idag!

iPad

iPad Originalet

Under 2010 så presenterade Apple en gadget som var ett mellanting mellan en laptop och en telefon, som kunde användas när du var på resande fot eller på språng. Numera är marknaden full av diverse tablets och surfplattor, mestadels Android varianter, men vid denna tidpunkt var iPad den enda av sitt slag och definitivt en trendsättare.

iPhone

iPhone 2G

År 2007 kom den allra första iPhone, och tog direkt världen med storm! Mobilen var faktiskt den perfekta kombinationen av alla moderna kommunikations- och underhållningselement, och både Steve Jobs själv samt alla vi mobiltelefonanvändare runt om i världen kunde bara hålla med. Nu anses såklart den första modellen av iPhone (2G) (eller “ursprungliga iPhonen”) vara föråldrad, men faktum kvarstår att den har haft en enorm inverkan på våra liv.

Netscape

Netscape

Programmet som tillät människor över hela världen att bekanta sig med the “World Wide Web”. Netscape var den dominerande webbläsaren under 1990-talet, men till år 2002 hade nästan samtliga webbsurfare slutat att använda den på grund av Internet Explorer.

Sony Walkman

Walkman

Du hade den, vi hade den, alla som vi kände hade en vid ett eller annat tillfälle! Att ta med sin musik var riktigt enkelt med Walkman. Sony Walkman introducerades 1979 och den skapade en riktig “boom”, alla kategorier sett, så varje liknande enhet som kom ut efteråt kallades för “WALKMAN”, efter originalet.

Digitalkameran

Digitalkamerans begynnelse

Steven J. Sasson uppfann prototypen till den digitala kameran år 1975, men allmänheten fick möjlighet att köpa och fotografera digitalt först under 1990-talet, när de blev kompakta och användarvänliga nog. Denna uppfinning har förändrat hur vi tar våra bilder och foton: vi måste inte längre vänta på att lämna in filmen som ska produceras, och du kan ta hundratals bilder utan att oroa dig!

Li-Ion batterier

Li-ion batteri

Varför är dessa batterier med på den här listan, kanske du undrar? De är viktigare än du först tror! Med introduktionen av dessa batterier, blev det möjligt för oss att använda våra surfplattor, bärbara datorer och telefoner under mycket längre tidsperioder, på en laddning. Det första kommersiella litiumjonbatteriet (av Sony och Asahi Kasie) började säljas 1991.

0

Säg vad du tycker

Berätta för oss vad du tycker...
om du vill att en bild ska visas bredvid din kommentar, skaffa en gravatar!